КОЛАГЕНЪТ ПРОТИВ ОСТАРЯВАНЕТО

Колаген против стареенеКонспект на лекцията на акад. Батечко на 6-годишнината на COLWAY в хотел Marriot във Варшава на 9.05.2010 г.


КАК ОСТАРЯВАМЕ?

Всички искат да живеят дълго, но никой не иска да остарява! Съвре­менните генетични изследвания показват, че можем да преживеем 120-140 години, а и това не е предел... 80-90% от видимите преждевременни призна­ци на стареене са предизвикани от еклогични фактори и начинът на живот. 10-20% възникват от действието на различни вътрешни фактори.

Здравата кожа е едно от условията за здрава старост. Трябва да пра­вим разлика между външното и вътрешното остаряване. Погледнете външната страна на своите ръце. Това, което виждате е резултат от външното остаря­ване. А сега погледнете дланите си. Промените, които там виждате, са резул­тат от вътрешното стареене. „Кожата е орган с две лица. Едното е обърнато навън, другото - навътре в организма" Затова обгрижването на косата се прави отвътре и отвън.


ПРОМЕНИ В КОЖАТА С ТЕЧЕНИЕ НА ГОДИНИТЕ:

1. Кожата става все по-тънка, епидермисът намалява с поредните слоеве от мъртви клетки.

2. Количеството на имунните клетки на Лангерханс намалява двукратно.

3. Намаляват молекулите на хиалуроновата киселина, които задържат водата около ко­лагеновите и еластиновите влакна, което им осигурява еластичност и влажност.

4. Количеството на меланоцитите, които произвеждат пигмент, намалява с 20 процента на всеки десет години.

5. Фибробластите, които произвеждат колагеновите и еластиновите влакна, намаляват активността си.

6. Колагеновите влакна стават по-дебели и чупливи, а тяхното количество намалява всяка година с по 1%.

7. Еластиновите влакна стават чупливи и количеството им намалява

8. Основната субстанция, която свързва влакната на колагена, става по-лепкава.

9. Намаляват кръвоносните съдове, които снабдяват клетките с хранителни субстанции и извеждат от тях продуктите на метаболизма.


ЗАЩО НАМАЛЯВА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЛАГЕНА?

Когато сме на 20 години производството на колаген е оптимално, благодарение на ба­ланса (равновесието) между специалните сигнални молекули. Сигналните молекули възпре­пятстват свързването на сигналната антиколагенова молекула с нейния рецептор, с което запазват и продължават синтезирането на колаген. С възрастта това равновесие се нарушава и води до намаляване на производството на колаген и неговото съдържание в кожата. Антиколагеновата сигнална молекула се свързва със своя рецептор, което води до намаляване синтеза на колаген. При намаляване на съдържанието на колагена настъпва:

1. Влошаване на кондицията и еластичността на кожата.

2. Увисване и увяхване на кожата.

Кожата на възрастните хора изтънява и се разтяга. „Подобна на парче тапет, прекале­но голямо за стената, на която е залепено, старата кожа на места се набръчква и става не­равна" Цветът на кожата избледнява, а в някои случаи става жълтеникъв. На повърхността й се появяват тъмни неравни петна, което означава, че клетките, произвеждащи пигмент, вече че са изхабени.

Гъстотата на колагена, изчислявана като съотношение на колагена в същинската кожа към нейната дебелина, е тясно свързана с възрастта както в мъжете, така и при жените.

Във възрастта 10-20 години съдържанието на хидроксипролин в урината е 200 mg/на де­нонощие, а във възрастта 50-60 години и повече - 10 пъти по-малко (5-20 mg/на денонощие). ОСНОВНИ ФАКТОРИ В


КОМПЛЕКСНАТА ПРОГРАМА ПРОТИВ ОСТАРЯВАНЕТО:

ПРОГРАМА ПРОТИВ ОСТАРЯВАНЕТО

 

1. Детоксикация

2. Оптимално хранене и намаляване на свръхтеглото

3. Субстанции с лечебно действие: магнезий, коензим Q10, калций, цинк, вит. Е, А, В, С, хром, селен

4. Аминокиселини (колаген, пептиди)

5. Мастни киселини omega-З (риби, растения)

6. Борба с хроничните инфекции без антибиотици (еубиотици, пробиотици)

7. Енергетични упражнения и борба със стреса, процедури с вода

8. Гимнастика на дишането

9. Сух, маслен и лимфодренажен автомасаж.

10. Въздействие на точките и лечебните зони с помощта на апарати.


 

СХЕМА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА КОЛАГЕНА

Колаген на капсули - по една капсула сутрин и вечер, а още по-добре 2+1 или 2+2.

Колаген под формата на гел за масаж на проблемните места сутрин и вечер с послед­ващ маслен масаж.

След едногодишно прилагане на тази програма от 255 души (от 60 до 65 г.) биологич­ната им възраст се намали средно със 7,5 години!


РЕЗУЛТАТИ ОТ БИОКОРЕКЦИЯТА НА БОЛЕСТИ НА КОСТНО-СТАВНИЯ АПАРАТ

В периода 2007-2009 г. в центъра бяха изследвани резултатите от лечението на 576 па­циенти, от които 409 жени и 167 мъже. Средната възраст на болните бе 36,5 години. Про­дължителността на болестта им бе от 3 до 9 години

Основните оплаквания при посещенията в центъра бяха:

  • Мигриращи болки и отоци на ставите - 79% от случаите,
  • Сутрешна скованост - 61%;
  • Внезапна деформация на ставите - 54%;
  • Оточност на засегнатите стави - 28%;
  • Съпътстващи сърдечни оплаквания (болки, аритмия) - 31%

Лечението бе оценявано самостоятелно от пациентите чрез въпросник и по време на консултации в клиниката - според комплексни биохимични и рентгенови изследвания.
След 2 месеца от началото на комплексната биокорекция бяха получени тези резултати:

  • в 43% от случаите болките в ставите са намалели значително;
  • в 49% изчезна хиперемията (зачервяване на кожата) и отоците на кожата над ставите
  • в 82% изчезна сутрешната скованост
  • в 74% се нормализираха нарушенията в сърдечно-съдовата система (задух, аритмия, отоци на долните крайници)

Сравнителните резултати от стандартното лечение в лекарските кабинети (хормони, неспецифични противовъзпалителни средства, хондроитин, витамини, минерали, физиотера­пия, глюкозамин) бяха по-лоши в половината аналогични случаи.

От гъстотата на съединителната тъкан на сърдечните камери, клапи и пръстени зависи появата на шумове в сърцето. Затова сърдечните шумове при децата са опасен симптом за недостатъчност на съединителната тъкан, а не преходен порок на детската възраст.

За да бъде потвърдена тази хипотеза бе предписана корекция с колаген на 44 деца на възраст от 4 до 6 години с шум в сърцето. Корекцията бе проведена в период от 4 месеца по 1 капсула колаген дневно.

В резултат шумът изчезна у 33 деца (75%).


В осъществяването на програмите за намаляване на биологичната възраст, съответно за увеличаване на средната продължителност на живота, както и за намаляване на болестите, свързани с остаряването, се появиха нови технологии. Затова съществува обективната необходимост от изработването и предлагането на пазара на НАТУРАЛНА ВИТАМИНИЗИРАНА К0ЛАГЕН0ВА НАПИТКА, принадлежаща към регулаторните пепти­ди, която ще играе важна роля в подсилването на програмата против стареенето.

акад. БлатечкоСергей Батечко - д-р м.н., член на ръководството на Украинския лекарски съюз, специализирал в Япония, Германия, САЩ, Китай, Швейцария, награден с международния орден „Лаври на благодарността" за въвеж­дането на нови медицински технологии. В момента работи в Кралския медицински институт в Лондон.


НачалнаНачална

Количка  

(празна)