ИСТОРИЯ НА НАТУРАЛНИЯ КОЛАГЕН

 

Колагенът (най-важният човешки белтък) като основа на съединителната тъкан винаги е бил от особен интерес за медицината, а във връзка с главната отговорност на органичния колаген от I и III тип за свежестта, красотата и кондицията на кожата - и за козметологията.


Колагенът се добива от вратовете на телета, по-рядко от свине или риби. Във влакнесто състояние служи от 60-те години на XX век за инвазивно инжектиране на бръчките в пластичната хирургия. Въпреки високата цена и нетрайността на тази манипулация, известен процент на отхвърляния и усложнения, това и до ден-днешен е единственият начин за реално ликвидиране на бръчките.

 

Колагенови влакна са подлагани на хидролиза и прибавяни към кремове, маски, серуми. В тази си роля колагенът се проявява като овлажнител, но от друга страна като белтък с голямо молекулно тегло не можеше да преодолее бариерата на епидермиса и не беше биологично активна субстанция в козметологията.

 

Влакната на колагена, подложени на раздробяване и хидролиза, са „пептидна мърша", както казват козметолозите. Както и да се мелят и разреждат, техните най-дребни молекули и така остават значително по-големи от най-големите пролуки в епидермиса. Това е формирало убедителния и основателен възглед, че колагенът никога няма да бъде трансдермален. През XX век никой не е могъл да си представи колаген, изолиран от жив организъм под стабилна форма извън организма на „донора", освен „огромната" молекулна маса фибрили или влакна. Именно такъв „колаген" продължава да владее представите на лекари, биолози и козметолози.

 

През 70-те години на XX век в Полша биохимията на белтъчините на водните организми се издигна на световно равнище. В 1989 г. химиците от град Гдиня Мечислав Скродзки, Антони Михневич и Хенрик Куява направиха необикновено откритие (патент №144584), което дълго време не беше оценено - метод за изолиране чрез хидратация на колаген от рибени кожи на молекулно равнище! Сензационността на полското откритие е в това, че още простият, едва треторазряден (на молекулата) колаген „прескача" под влияние на реакция с органична киселина във воден разтвор, където през месеци и години запазва извън организма на рибата-донор тройната си спирала, присъща само на белтъчините в живите организми. Макар че рибата отдавна е изядена, колагенът от нейната кожа е затворен като духа в бутилката - остава жив и биологично активен точно толкова, колкото е бил в деня, когато рибарите са тръгвали на улов...

 

Нещо повече.Така полученият колагенов хидрат е достатъчно само да се филтрира и вече имаме готов гел, който се оказва... трансдермален. Първият в историята колагенов препарат, чиито продукти на дисимилация под въздействието на температурата на тялото преодоляват епидермиса и достигат до фибробластите, които произвеждат собствен колаген!

 

Три причини спряха световната кариера на тази биохимична сензация и истински прелом в световната козметология: първо - полските химици сами не знаеха какво имат в ръцете си, а и не се намериха инвеститори. Второ - това откритие внесе смут и раздори в полските научни среди, което допълнително отблъсна малкото инвеститори. И трето - полският рибен колаген беше продукт с висок търговски риск - температурно нестабилен, с което бързо губеше най-ценните си свойства, изискващ съхранение в хладилници, с което не ставаше за търговия по традиционния метод: производител-склад на едро-магазин-клиент.

 

Но имаше в Полша и хора, които оцениха качествата и необикновения маркетингов потенциал на колагеновия хидрат. През 2002 г. семейство Каленцки от околностите на Гданск инвестира средства в изследвания и търсене на собствени методи за добиване на колаген. Формира се колектив от прекрасни млади химици. В лабораторията на Inventia Polish Technologies започнаха да се появяват все по-стабилни на температурните колебания и все по-съвършени формули на рибения колаген. След години работа тези усилия се увенчаха с Натурален колаген в сегашната формула - неуязвим на висока температура (до 27 градуса) и неконсервиран.

 

Inventia Polish Technologies обаче не можа да намери метод за масовата му дистрибуция. Без големи разходи за медийна реклама и стокови кредити за складовете на едро новата марка " Натурален Колаген" нямаше шанс. Опитите да се търгува в магазините с този прекрасен, но непознат продукт завършиха с поражение.

 

В края на 2003 г. в седалището на Inventia Polish Technologies се появи човек с визия. Казваше се Маурици Турек. Но това вече е друга история...


НачалнаНачална

Количка  

(празна)